Hatice Kamber, 29 Mart,2022
Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim ve anlaşmazlık çok eskiye dayanıyor, yıllar içerisinde meydana gelen olaylar bir şekilde ateşkes veya üçüncü kişilerin arabuluculuğu ile neticelendirilse de, barışın tesis edilmesine yönelik umutlar ne yazık ki son buldu. Rusya ve Ukrayna arasında olan bu “soğuk ilişki” 24 Şubat 2022 tarihinde yerini Rusya ve Ukrayna savaşına bıraktı.
Savaşın başlamasının zemininde Ukrayna da meydana gelen fikir kutuplaşması yatıyor, bir taraf Batı
yanlısı iken diğer tarafın Rusya yanlısı olması ülke içi krizleri tetikliyor. Söz konusu durumu Rusya kendi lehine araçsallaştırarak işgale varan angajmanlara giriyor. Maalesef “insan hayatı” Rusya’nın hesaplarında sadece bir sayı olarak yer alıyor.
Ruysa operasyonları Ukrayna’nın Nazizm’den arındırılması amacıyla gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Fakat Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Ukrayna müdahalesinin bir işgal olduğunu teyit ederek, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 35 çekimser ve 5 “hayır” oyuna karşı 141 oyla kabul etti. (Kamiloğlu, 2022) Bu durum uluslararası kamuoyunun da Rusya’nın müdahalesini karşı olduğu ifade etmemin bir başka biçimi mahiyetinde.
Müdahaleye Yunanistan da Karşı!
Rus kuvvetlerinin Ukrayna’da sivil halka saldırmasının sonucunda dünya çapında pek çok ülke ve vatandaş Rusya’yı kınadı ve savaşın sona ermesi için protestolarda bulundu. Bu ülkelerden biri de Yunanistan’dı. Savaşın hemen ardından Yunan Başbakan Miçotakis, Rusya müdahalesini eleştirerek “Ukrayna’dan gelecek mültecileri kabul etmeye hazırız” dedi. (TRT Haber, 2022)
Bunun ötesinde Yunanistan Ukrayna’ya yardım etmek için iki uçak dolusu Kalaşnikof tüfek ve mühimmat gönderdi. Yunanistan’nın Ukrayna’ya askeri teçhizat göndermesinin ardından ülke de kamuoyunda bir anlaşmazlık oluştuğunu söylemek mümkün, Yunanistan halkı savaşın ülke ve ekonomi üzerindeki etkileri konusunda da endişe içerisinde olduklarını ifade etti. (Psaropoulos, 2022)
Atina merkezli araştrıma merkezi Prorata’nın Ukrayna kriziyle ilgili gerçekleştirdiği kamuoyu araştırması sonucunda, Yunanlıların büyük bir çoğunluğunun Ukrayna’ya insani yardım yapılması konusunda hemfikir olduğunu, ancak askeri teçhizatın gönderilmesi taraftarı olmadığını gösteriyor. Bunu spesifik olarak açacak olursak, vatandaşların %61’i Yunanistan’ın sadece Ukrayna’ya insani yardım gönderilmesi gerektiğini savunurken , %32’si hem insani yardım hem de askeri teçhizat gönderilmesinden yana. (Χατζηκωνσταντίνου, 2022)
Ayrıca altı farklı Avrupa ülkesinde yapılan bir diğer anketin soncuna göre ise Yunanistan’da katılımcılarına %60’ı Rus saldırısını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Saldırıyı “kabul edilemez ama anlaşılabilir” olarak değerlendirenlerin oranı ise %34’tü. Avrupa ülkeleri açısından endişe uyandıran bir diğer konu ise Ukrayna da ki savaşın diğer ülkeler açısında bir tehdit unsuru oluşturmasıydı. Eş zamanlı olarak 6 Avrupa ülkesi arasında yapılan bu araştırma sonucunda Yunanların büyük bir çoğunluk savaşın ülkeleri için büyük bir tehlike olduğunu belirtti. (Τατσιοπουλος, 2022)
SKAİ tarafından açıklanan bir başka ankette de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonuçları hakkında Yunanların %80’inin “çok endişeli” ve “oldukça endişeli” oldukları kaydedildi. (Τanea, 2022)
Yunanistan, Ukrayna’nın Yanında!
Birleşmiş Milletler verilerine göre işgalin başlaması sonrasında en az 3.4 milyon insan Polonya, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Yunanistan da düşük yoğunlukla da olsa göçmenleri karşılayan ülkelerden biriydi. Mart ayının sonuna kadar yaklaşık 10.000 mülteci Yunanistan topraklarına giriş yaptı. (Γεοργοπουος, 2022 ) Söz konusu göç hareketiyle ilgili Yunanistan’ın Göç Bakanı da “Bu trajik durumda, trajik görüntüler ve insan yaşamının kaybıyla, insanlığı ve dayanışmayı her şeyin üstünde tutmak istiyoruz, İnsan her şeyden önemlidir.” diyerek Ukrayna’dan gelecek olan mültecilere karşı misafirperver bir tavır içerisinde olacaklarının haberini verdi.
Tüm bunlara ek olarak, Yunan hükümetinin açıklamaları kapsamında çalışma alanlarında Ukrayna’dan gelen mültecilerin ilgili çalışma alanlarındaki nitelik ve becerilerine göre sınıflandırılması için hazırlıklar yapıldığı vurgulandı. (İn Gr, 2022) Yunanistan Otelciler Federasyonu başkanı Grigoris Tasios’un belirttiği üzere, Yunanistan’ın ev sahipliği yapmaya karar vereceği sayı ve süreye bağlı olarak barındırma olanaklarından yararlanabileceklerini dile getirdi. (Made For Minds, 2022)
Ayrıca Avrupa Komisyonu, Yunanistan’da ki mültecilere bir yıl daha fazla oturma izni verilmesine karar verdi. Verilen kararlar ve yapılan açıklamalar kapsamında Ukraynalı mültecilerin Yunanistan’da onurlu bir şekilde yaşam sürmelerinin onlar içinde önemli olduğunu vurgulandı. Ukraynalı mültecilere otelcilik sektöründe çalışma fırsatı verilmesinin yanı sıra, turizm veya diğer sektörlerde çalışma fırsatına sahip olabilecekleri belirtildi. (Πρωτο Θεμα, 2022)
Sonuç
Dünyada yıllardır süre gelen savaşlar söz konusu, bunlardan en sıcağı ise bu kalemde ele alınan Rusya-Ukrayna savaşı. İki ülke arasında ki siyasi istikrarsızlık son olarak 24 şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya işgali ile büyük bir yıkıma dönüşmüştü. Söz konusu savaş kamuoyunda büyük bir tepkiye yol açtığı aşikardı. Yunanistan’da Rus kuvvetlerinin Ukrayna’yı işgal etmesine karşın Ukrayna’nın yanında yer aldı ve Askeri teçhizat başta olmak üzere tıbbı yardıma kadar pek çok yardımda bulundu. Ayrıca Yunan Hükümeti yaptığı açıklamalarda ve Ukraynalı mültecilere yönelik verilen vaatler ile de söz konusu durum konusunda net olduğunu gösterdi.
Kaynakça
“Δικίλιας: Δυνατότητα Στους Ουκρανούς Πρόσφυγες Και Έλληνες Της Διασποράς Να Εργαστούν Στον Ξενακδν” Πρωτο Θεμα, 02.03.2022 https://www-protothema-gr.translate.goog/politics/article/1217826/kikilias-dunatotita-stous-oukranous-prosfuges-kai-ellines-tis-diasporas-na-ergastoun-ston-xenodoheiako-klado/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=op,wapp (erişim tarihi: 30 Mart 2022)
Kamiloğlu, Can. (2022, Mart 2) “BM Genel Kurulu’nda Tarihi Ukrayna Kararı” VOA News, https://www.amerikaninsesi.com/a/bm-genel-kurulu-nda-tarihi-ukrayna-karari/6467395.html (Erişim tarihi: 30 Mart 2022)
Λοβ, Χάιντι Φούλερ ( 25.03.2022). Greece: No holiday from war. Made for Minds: https://www.dw.com/el/%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82/a-61250167 (erişim tarihi: 29 Mart 2022)
“Miçotakis: Ukrayna’dan gelecek mültecileri kabul etmeye hazırız” TRT Haber 01.01.2022. https://www.trthaber.com/haber/dunya/micotakis-ukraynadan-gelecek-multecileri-kabul-etmeye-haziriz-659662.html (Erişim tarihi: 30 Mart 2022)
Psaropoulos, John . (2022, Mart 08). Russia-Ukraine war stirs Greek concerns in the Mediterranean. Aljazeera: https://www.aljazeera.com/news/2022/3/8/ukraine-war-stirs-greek-concerns-in-the-mediterranean (Εrişim tarihi: 29 Mart 2022).
“Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσοι πρόσφυγες έχουν έρθει στην Ελλάδα – Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία της ελληνικής ομογένειας” İn Gr 3 1.03.2022 https://www-in-gr.translate.goog/2022/03/03/greece/polemos-stin-oukrania-posoi-prosfyges-exoun-erthei-stin-ellada-poia-metra-exoun-lifthei-gia-tin-prostasia-tis-ellinikis-omogeneias/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=op,wapp (erişim tarihi: 30 Mart 2022)
Τατσιοπουλοσ, Βασιλησ (17, Mart, 2022). “Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -Έρευνα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες”. Η-Εfimerida. https://www.iefimerida.gr/kosmos/ti-pisteyoyn-oi-ellines-gia-rosiki-eisboli-stin-oykrania-ereyna-se-exi-eyropaikes-hores (Εrişim tarihi: 29 Mart 2022).
Χατζηκωνσταντίνου, Μιχάλη. (2022, Mart 05). “Οι Έλληνες για τον πόλεμο: Μαζικό «όχι» στην αποστολή όπλων – Αγωνία για το αύριο”. Naftemopoiriki.gr: https://naftemporiki.gr/story/1839307/oi-ellines-gia-ton-polemo-maziko-oxi-stin-apostoli-oplon-agonia-gia-to-aurio (erişim tarihi: 29 Mart 2022).